I den här bloggen samlas spretiga infall och kreativa idéer


tisdag 31 januari 2012

Halmdockor


För några år sedan fanns en beskrivning av hur man kan göra en halmdocka i tidningen Hemslöjden, nu finns den på 365 saker du kan slöjda. Det här var lockande och som tur var fanns halm hemma som tidigare inköpts från Halmens Hus. Jag gjorde fyra stycken som numer hänger bredvid ett fönster i vardagsrummet. Den med vit "klänning" ovan är lite mindre än de andra tre.


Det var väldigt roligt att göra dessa dockor, och jag tycker att de nästan ser lite ryska ut!


Men just den här (ovan) ser kanske mer ut som en bagare med sin höga, vita hatt! De två vita har "klänning" i vitt linne medan de två andra har av rött och grönt kläde.


Till applikationerna har jag använt klädespill (som jag alltid samlar i en låda, nästan allt jag klipper bort sparar jag till en annan gång, jag vet ju aldrig vad jag kan behöva dem till!), pärlor och paljetter.




måndag 30 januari 2012

Lejonväska



Victoria and Albert Museum i London har en fantastisk textil samling som de bland annat delar med sig av på webben på sidan V&A Textiles. Jag tror att det var där någonstans som jag för ganska många år sedan hittade och ritade av ett lejon som jag blev så förtjust i. Lejonskissen låg sedan och skräpade i en broderigarnslåda men till slut bestämde jag mig för att göra något av den. Det blev en väska.

Väskan och lejonet är gjort i ylletyg, men jag tror att jag har applicerat lejonet på en bomullsrundel. För applikation och broderi, t.ex. lejonets detaljer och dekoren runt om, har jag använt ullgarn.


Om man tycker att medeltid och renässans är kul och vill inspireras att göra egna saker vill jag verkligen rekommendera The Renaissance Tailor som har många tydliga demonstrationer. Som med så mycket annat har min lejonväska inte blivit använd utan hänger på en bokhylla i källaren. Kanske jag ska damma av den och använda den!

fredag 20 januari 2012

Studier



Nu har studierna börjat på allvar igen och det blir lite mindre tid att vara kreativ. Istället får slingor och annat smyga sig in i föreläsningsanteckningarna.


Mina stygn har vi fått en ny utmaning: flätsöm (häxsöm, flanellstygn/herringbone stitch, chevron stitch). Jag har inte börjat sy än, utan funderar och klurar i huvudet med vad jag vill göra.

torsdag 12 januari 2012

Fantasier



I början av 1990-talet provade jag på rollspel för första gången med några vänner. Efter några år hade jag skapat en egen värld, full med myllrande liv och äventyr som vi tillsammans utforskade. Till den stora världen målade jag en världskarta "Mappa Mundi" som numera hänger på toaletten i källaren. Bilderna här kommer från den kartan. Först en riddare som slåss med monster - naturligtvis!
Sen en blomma, eller en fantasiväxt, inspirerad av medeltida illuminerade skrifter. Jag är fascinerad av dessa handskrifter, den detaljrikedom som finns i dem och de historier de vittnar om.
Jag vet inte hur jag tänkte när jag skrev "The World" längst upp på kartan. Jag borde ju ha skrivit Mappa mundi som är ett begrepp för Europeiska medeltida kartor - sådana som jag kan titta på och dregla över. Men nu står det "The World" och här har jag lyft fram själva t:et. Hela kartan ser ut så här:

tisdag 10 januari 2012

Medeltidsintresse


Under många år var det främst medeltidens illuminationer och formspråk som tilltalade mig. Jag var med i medeltidsföreningen Upptuna (http://www.victor.se/helena/upptuna/index.html), ägnade mycket tid åt att kalligrafiera, illuminera och sy.
På bilden ovan syns en detalj av en påsväska som jag sydde med pärlgarn på Aidaväv efter mönster från A stitch out of time (http://www.wymarc.com/asoot/asoot.php).
Väskan blev ju väldigt gullig, men har inte använts särskilt många gånger. Nu ligger den väl mest i ett skåp och skräpar.

Premiär


I detta kreativa spret vill jag samla en del som jag gör och har gjort. Först blir naturligtvis sådant jag gjort förut, sådant som inte har fått plats någon annanstans.
Till vänster en nejlika som jag broderade på en nåldyna för flera år sedan. Yllegarn på kläde. Mamma och jag broderade saker för glatta livet och sålde lite här och där. Till min stora glädje valde vi att investera pengar vi tjänade i ännu mer ullgarn, så nu har jag en hel låda full med härliga färger som bara väntar på att få pryda någonting.
Vi åkte på utställning i Stockholm och kom hem med idéer, ur dessa kom broderierna till höger. Jag vill minnas att vi var på livrustkammaren och tittade på barockbroderier som nog mest var sydda med metalltråd. Jag har tolkat om dessa överdådiga skapelser till yllebroderier i olika färger som satts ihop fyra och fyra och sedan ramats in av päls och sytts till kuddfodral. Jag tror att jag gjorde tre, men jag har bara bilder på två.
Jag har precis börjat på ett nytt yllebroderi, den här gången på vit botten. Ett fritt yllebroderi med applikationer som är tänkt att bli ett nytt kuddfodral på en kudde i soffan.