I den här bloggen samlas spretiga infall och kreativa idéer


fredag 13 februari 2015

Svårt att äta, svårt att sova

Det är en omvälvande sak, det här att hitta ett nytt hus som man kan tänka sig känna sig hemma i och att flytta över 60 mil bort från de trakter där man bott mer eller mindre hela sitt liv. Förra helgen gick vi och tittade på två hus och fastnade direkt för det ena av dem. Det var både härligt och jobbigt. Härligt eftersom jag kan se mig bo där länge, länge. Jobbigt eftersom det nu helt plötsligt blev angeläget att delta i budgivning och eftersom den där långa flytten blev så mycket mer verklig. Dagarna från det att jag första gången såg huset till dess att budgivning och allt var över hade jag både svårt att äta och att sova. Jag var liksom helt uppochner.

Budgivningen gick bra - vi ska få köpa drömhuset. I en liten by bara någon kilometer från havet ligger huset som ska bli vårt nya hem.

Grävaren i mig har nu blivit nyfiken - vilka var de som byggde huset och bodde där först och när byggdes huset? Enligt en del dokument byggdes det 1929, enligt något annat 1910. Jag har snokat runt i arkiven och kan inte hitta något entydigt svar på hur det egentligen ligger till. Jag vet att 1937 slogs tomten vi köper ihop till sin nuvarande form med delar från fyra andra tomter. Men huset verkar ha byggts tidigare än så.

På en lantmäterikarta från 1921 ses de fyra tomterna ordentligt utritade - men det finns ingen markering av något hus. Däremot så finns tomterna beskrivna i text som åker och äng.

Häradsekonomiska kartan 1926-1934 däremot finns det utritat.

Nästa vecka skriver vi kontrakt. Då ska jag fråga säljaren om han vet var årtalet 1929 kommer ifrån.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar