I den här bloggen samlas spretiga infall och kreativa idéer


onsdag 5 mars 2014

Banished ger mersmak

Nytt och spännande spel
Jag roar mig gärna med att spela spel, mest på spelkonsol (Xbox) eller dator (PC). På datorn föredrar jag spel som SimCity, Civilization, the Sims, Rollercoaster Tycoon, Zoo Tycoon, Rome, Patrician eller Railroads! Jag använder gärna Steam för att spela spel jag har och hitta nya spel. Häromdagen hittade jag det nya spelet Banished som den ensamme spelutvecklaren Luke Hodorowicz på Shining Rock Software konstruerat.

Marknadsplats omgiven av frukt- och grönsaksodlingar
Spelet börjar med en handfull människor, några vuxna och några barn, som blivit förvisade. Uppdraget är att skapa ett balanserat samhälle för dem och deras ättlingar. Jag har provat att spela på medelsvår nivå i ett landskap som har få berg, milt klimat och inga katastrofer.
 

Vid kajen kan man handla med köpmän
Till att börja med bygger man några trähus (för invånarna att bo i) och förser dem med mat genom att placera ut jägare (för kött och läder) och samlare (för svamp, bär, rötter och lök). Man behöver också skogvaktare och skogshuggare för att tillgodose tillgången på timmer och ved och en örtkunnig som samlar in läkeväxter. Man börjar alltså ganska enkelt och har tillgång till några få frön som gör att man så småningom kan växla om till att mycket mat produceras av bönder. För att få fler frön och även boskap bygger man en kaj där resande köpmän kan lägga till.
Kycklingar och nötboskap
Totalt kan man odla åtta olika sorters grödor (kål, majs, potatis, squash, vete, bönor, paprika och pumpor), åtta oliks sorters träd (körsbär, persika, plommon, äpple, päron, kastanj, valnöt och pekannöt) samt ha tre sorters boskap (kycklingar, nötdjur och får).
Maximalt utzoomat från bilden ovan
Själva spelet är en utmaning - jag får spela väldigt långsamt och ta små steg för att kunna behålla balansen. Annars sitter jag plötsligt där med mycket mat men ingen ved, eller mycket ved men inga redskap osv. Varje bostadshus jag bygger, åker jag anlägger eller väg som dras kräver ett väl övervägt beslut. Det är roligt, knepigt och känns verkligt.
Vinter - maximalt inzoomat.
Även grafiken är tilltalande, vare sig jag zoomar in eller ut, vare sig det är höst, vinter, vår eller sommar. Jag skulle gärna vandra omkring i Mulberforce och se mig omkring.
Då och då kommer det nomader vandrande som vill ansluta sig till mitt samhälle. I början är de kanske fem stycken, men ju större mitt samhälle blir desto större verkar grupperna av nomader vara. Det är inte helt enkelt att bara säga ja till dessa. Jag måste se till att ha balans i alla mina tillgångar och välfyllda lager och dessutom hem för dem att slå sig ner i. Det kan även vara så att de bär med sig sjukdomar som kan sprida sig.
Vannika har blivit sjuk
Om de blir sjuka är det viktigt att jag har sjukhus och läkare som kan ta hand om alla patienter.

Banished är ett väldigt roligt spel som passar mig alldeles utmärkt. Grafiken är finfin, namnen på invånarna roar och uppdraget att bygga ett hållbart och balanserat samhälle är utmanande. Att det dessutom är så att en ensam person suttit och gjort allt det här imponerar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar