I den här bloggen samlas spretiga infall och kreativa idéer


fredag 30 maj 2014

Farmors farfars storasyster

När det gäller släktforskningen och att gräva runt i de digitala arkiven så har jag nu kommit till att försöka se vad det blev av syskonen till en del av mina förfäder. Idag ägnade jag några timmar åt Inga Maria Svensdotter, min farmors farfars äldsta syster.

Inga Maria föddes i Nordmark i Värmland 1832 (hennes far var torpare i Nordmarkshyttan) och avled i Filipstad 1905. Hennes livshistoria, så som jag kan se den genom arkiven, verkar tuff.

Vid 11 års ålder börjar Inga Maria arbeta som piga hos en mjölnare. Fram tills vid 21 års ålder när hon får sitt första barn, Karl Magnus, arbetar hon som piga på tre olika ställen.

Inga Maria gifter sig med Petter Landgren (tror jag i alla fall, det verkar lite oklart) och de får 11 barn tillsammans: 8 söner och 3 döttrar. Det första barnet får Inga Maria när hon är 21, de sista (det är tvillingpojkar) när hon är 42 år gammal.

Av de 8 sönerna dör 4 när de är små: 2 av scharlakansfeber, en av kikhosta och en av okänd anledning. Av de 4 söner som överlever barndomen emigrerar alla till Amerika mellan åren 1881-1888. En av dem, Gustaf, kommer tillbaka när Inga Maria är 67 år och han flyttar sedan till Gävle.

När Inga Maria är i 40-årsåldern varnas hennes make för hårdhet mot hustrun.

Vid 73 års ålder avlider Inga Maria, av cancer i magsäcken, fem månader senare avlider även hennes make.

Jag skulle så gärna vilja få se en bild på Inga Maria, eller få reda på vad som hände med alla hennes söner som emigrerade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar