I den här bloggen samlas spretiga infall och kreativa idéer


lördag 5 juli 2014

Sommarutflykt

På vägen mellan Uppsala och Enköping är det lätt att svänga in till Härkeberga och göra ett besök i kyrkan för att titta på de alldeles underbara målningarna där. Man tror att dessa tillkom för sisådär 530 år sedan, på 1480-talet, och att de är målade av Albrekt Målare eller Albertus Pictor.
Jag har länge varit fascinerad av dessa målningar och gör gärna en utflykt dit varje sommar. Det finns så otroligt mycket att se på, och små detaljer som väcker fantasin.
Bredvid kyrkan finns också ett café som har öppet för det mesta på sommaren, men tyvärr var det stängt just den dagen vi var där på besök.

Bland målningarna dras jag särskilt till de slingor och bårder som ramar in de till största delen bibliska motiven. Jag skulle gärna måla något sånt här någonstans hemma, men kan inte riktigt komma på var det skulle passa. Det är ju inte precis så att jag har en massa pelare och valv att smycka.
Många av mönstren skulle säkert göra sig alldeles utmärkt som broderier också.
Eller varför inte som applikationer eller snidade i trä!
Förutom stoppet på Härkeberga kyrka så stannade vi till i Enköping och åt lunch på den franska bistron Bombance vilket på svenska ska betyda ungefär "fest" eller "supkalas". Jag rekommenderar verkligen ett besök där, det var en karaktärsfylld restaurang med god mat. Och dessutom hade de den här läckra ljusstaken som för tillfället prytts med en lök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar