BORGLUNDS LIMPOR
2 st.
50 g jäst
1 l kallt vatten
1 msk salt
1 dl havrekli
2 dl fiberhavregryn
drygt 2 liter vetemjöl (jag tar hälften special, hälften vanligt)
Lös upp jästen i lite av vattnet och häll sedan i resten av vattnet. Tillsätt salt, havrekli och havregryn. Arbeta i det mesta av mjölet. Jag arbetar degen i maskin cirka 10 minuter eller för hand med 300 tag. Strö lite mjöl över och låt det jäsa 1,5 - 2 timmar.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två lika stora delar. Forma till två lätt ovala bröd och lägg på plåt. Mjöla lätt på ytan eller dekorera med små degbitar. Jäs under fuktig duk i cirka 1 timme.
Om du har mjölat bröden: gör några snitt med kniv före gräddning.
Om du har dekorerat bröden: pensla med lite honung utspätt med hett vatten och strö gärna lite sesamfrön över.
Grädda i nedre delen av ugnen i 275° i 10 minuter. Sänk värmen till 200° och grädda i ytterligare 20 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar