I den här bloggen samlas spretiga infall och kreativa idéer


tisdag 1 oktober 2013

Pizza utomhus

Så här gjorde vi när vi gjorde pizza utomhus.

En vagn kommer lastad
Vi packade en vagn full med allt vi behövde: spadar, yxa, morakniv, kniv, ved, vatten, skärbräda, några riktigt stora plåtburkar utan lock, lock från några riktigt stora plåtburkar, rivjärn, platspåsar, mjöl, salt, bakpulver, matolja, peppar, topping till pizza (vi tog tomatsås, riven ost, morot, palsternacka, paprika, tomat och champinjoner), bestick, tallrikar, glas.

Vi börjar gräva
Vi började med att gå till en trevlig dunge och se till att vi hade en hel hög med stenar i olika storlekar. Det var noga att det var riktiga stenar och inte bitar av betong, det var inte heller bra att ha flinta: stenarna ska senare användas i elden och betong och flinta kan spricka. I dungen grävde vi ur en kvadrat på ungefär 1x2 meter. Vi grävde ur knappt en decimeter ner i marken och i sektioner så att vi kunde lyfta upp gräsbitar och spara.
Grästuvor som sparas
Uppgrävda grästovor la vi åt sidan på ett ställe där vi inte skulle gå.
Bygg en eld
Vi använde björkved - den är torr och billig. Vi späntade några stickor och rev också av en del bark. I gropen la vi några vedklabbar med barksidan uppåt. På dessa la vi några bitar bark och några späntade spån som vi sedan tände eld på. Sakta och metodiskt byggde vi upp en eld ungefär mitt i gropen.
Stenar på värme
När elden fått riktig fart tog vi och kastade upp några löv i luften för att få reda på vindriktningen. Nu tog vi stenar och la med en spade in dem i elden på läsidan så att de skulle få riktigt mycket värme på sig.
"Ugn" och "plåt"
Några riktigt stora plåtburkar skulle fungera som ugnar och i dessa skulle vi lägga lock med pizza på. Locken skulle alltså passa in i burkarna men inte vara så små att de hamnade på botten.
Pizzadegstillverkning
Var och en fick göra sin egen pizzadeg. Den gjorde vi genom att blanda 1,5-2 dl mjöl (vi hade grovt dinkelmjöl), en knivsudd bakpulver och lite salt med lite olja och lite vatten i en påse. Vi kramade påsen tills en deg formades, några behövde mer vatten, andra mer mjöl. När degen gick att forma utan att vara vare sig för hård eller kladdig var den klar.
Pizzor skapas
Vi hällde lite olja på ett burklock och tryckte ut pizzadegen på den. Sen la vi på tomatsås och den topping som man ville ha. Jag tog riven morot och palsternacka, paprika och ost.
Arrangerad eld
När stenarna blivit riktigt heta och vedklabbarna brunnit ner till kol flyttade vi, med hjälp av spaden, på stenarna och de vedbitar som fanns kvar. Vi la stora stenar längs ena kanten av glödbredden. De mindre stenarna la vi i plåtburkarna.
"Ugnar" på plats
Vi la plåtburkarna så att de hade "baksidan" på de stora stenarna och på så sätt fick lite framåtlut. I botten på varje burk låg några av de mindre stenarna. Framför öppningen la vi också några av de vedträn som fanns kvar. Nu hade vi skapat en burkugn som fick värme underifrån, framifrån och inifrån och som, genom att den lutade, dessutom behöll värmen inuti.
In i "ugnen"
Med en spade (eller för hand) la vi in "plåten" med pizzan på stenarna i "ugnen".
Tillagning
Det var riktigt varmt i "ugnarna" och det tog ungefär 10 minuter för pizzorna att bli klara.
Efterarbete
När vi ätit oss mätta och pratat och skrattat en stund tog vi hand om efterarbetet. Vi hällde vatten på stenar och glöd för att skynda på avsvalningen och spred dessutom ut stenarna så att de inte skulle ligga och värma varandra. När allt svalnat ska stenarna tas bort och grästuvorna läggas tillbaka.1 kommentar:

  1. Snacka om överlevnad! Bra att kunna om man hamnar utanför pizzastråket. Och antagligen är den godare också! En eloge till uppfinningsrikedomen.

    SvaraRadera