I den här bloggen samlas spretiga infall och kreativa idéer


tisdag 3 december 2013

Matkultur

Studenter som läser till lärare i Hem- och konsumentkunskap på mitt jobb ska bland annat arbeta med matkultur. För att utmana hur de tänker kring begreppet matkultur har jag skapat olika teman som de fått tolka, tillaga och gestalta. De senaste dagarna har de gjort maten och vi har diskuterat den ur olika perspektiv.

Barnmat?

Barnmat?
Ett tema som förekommit är "barnmat". I en grupp tolkades det som mat till Halloween med avhuggna fingrar, kattbajs, ögon och spöken som naturligtvis var vanliga ätbara saker som formats till något annorlunda. En annan grupp tolkade barnmat som köttbullar och pasta och visade upp maten som ett dukat middagsbord för en familj där ett av barnen försökt bre smör på sin macka och då vält mjölkglaset. Dessutom är bordet belamrat av alla teckningar barnen tagit med hem från förskolan.
Konstig mat?
Vi har också fått en tolkning av temat "konstig mat". Här dukades upp ett skogsbord med nässelbröd, rostade kastanjer, björnklämma och stenålderssoppa. Vi fick även tallbarrste.
 
Präktig mat?
Det kan uppfattas som präktigt att laga mat själv från grunden när man går någonstans där det faktiskt finns mat att köpa, t.ex. om man besöker en nöjespark som har olika serveringar. Därför valde gruppen som tolkade temat "präktig mat" att göra bland annat västerbottenpaj, saffransbullar, marinerade kycklingspett och hemgjord saft på svartvinbärsblad.
Rolig mat?
Ett tema var "rolig mat" och gruppen som tolkade detta valde att fokusera på "ro" och komponera en romantisk middag för Roine och Rosita med bland annat Rostbiff, Rosévin och Rosenbröd.
Terapeutisk mat?
Två grupper tolkade temat "terapeutisk mat" och det fanns många likheter mellan deras tolkningar. Det handlade om hälsosam mat, inre balans och harmoni. En grupp lyfte fram färgers betydelse.
Traditionell mat?
Kalops var huvudrätten för en grupp som tolkade temat "traditionell mat", och de dukade upp två bord som visade på kontraster med denna tradition. På det ena bordet var maten köpt färdig i burkar och det var dukat med engångsartiklar. På det andra bordet fanns kalops lagad från grunden och framdukad med riktigt porslin och duk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar