I den här bloggen samlas spretiga infall och kreativa idéer


torsdag 2 januari 2014

Metallslöjd

Jag har länge velat använda min plåtsax från Cocraft och sett framför mig hur man kan skapa alla möjliga häftiga saker av gamla konserv-, läsk- och ölburkar. Det finns mycket att bli inspirerad av, till exempel den här kransen och de här värmeljushållarna. Det fina med min plåtsax är att den klipper ett sorts tandat mönster som gör att det man klipper ut inte får några vassa kanter, vilket är toppen!

Jag ville göra en mobil, eller oro, att hänga upp någonstans och tog en urdiskad matjessillburk till ring. Från den hängde jag knappar, torkade rönnbär och löv och hjärtan som jag klippte av metall. Jag ville mönstra dessa och använde en stjärnmejsel för att hamra dit lite prickar:
Löv med mönster från en mejsel
Lövet böjde upp sig när jag hamrade in mönstret, så jag fick vända på det och hamra det slätt igen:
Baksidan av lövet (det var Bohusmatjes tydligen)
På samma sätt hamrade jag mönster i ett hjärta som sedan fick lite kläde som bakgrund:
Hjärta med klädebaksida
Själva hängena är ståltråd som jag böjt runt en ätpinne som jag fått någon gång när jag köpt sushi. När hela mobilen var färdig hängde jag den i köksfönstret:
Min första metallmobil
Här är en detaljbild:
Löv från en ölburk
Längst ner hängde jag en rundel utklippt från en burk och dekorerad med en knapp och ett hjärta av kläde. På så vis fick den lite tyngd och hela långa hänget svänger lite lagom:
Lite tyngd i avslutningen
2005 satt jag på Institutionen för Hushållsvetenskaps dåvarande bibliotek på Trädgårdsgatan i Uppsala och bläddrade i några textiltidskrifter. Jag letade efter inspiration till saker att brodera. Bland annat hittade jag en liten fågel som jag sedan omarbetat och gjort till min egen, den följer mig sedan dess och blir klottrad både här och där.
Min fågel!
Jag ville testa om det gick att överföra den här vännen till en mobil av metallskrot. Först klippte jag ut en liten fågel av en Mountain Dew läskburk och sedan dekorerade jag den med ett hamrat mönster.
En av fyra utklippta och mönstrade fåglar
Framsidan på fågeln är ganska tjusig, medan baksidan är lite vild på grund av läskburkens mönster:
Baksidan
Min mamma bor i en bostadsrättsförening som har en alldeles egen matsal och av tjejerna i köket har jag fått lite större konservburkar. Jag gjorde fyra fåglar som monterades på en ring som jag klippt ur en sådan stor konservburk:
Monterad med ståltråd
På nätet hittade jag en beskrivning av hur man kan mönstra metall från läskburkar så att det får en reliefstruktur. Det handlar om att först rita in mönstret på en sida, sedan vända metallen och följa kanterna på mönstret och slutligen vända på metallen igen och rita i de ursprungliga linjerna. Till den här mobilen vill jag ha några löv, så jag testade denna metod för att mönstra:
Metallöv och löv från pet-flaska
Ur en urdrucken petfalska klippte jag till ett löv som var större än lövet av metall, med saxen klippte jag också fram ett lövmönster ur pet-lövet. Det mönstrade metallövet och pet-lövet monterades sedan tillsammans på mobilen:
Nästan som en sorts fattigmanskristall
Så här ser verkstaden ut:
Knappar, pärlor, verktyg, brädor, belysning, material, inspiration...
 


2 kommentarer:

  1. Så fint! Det ser spännande och väldigt kreativt ut! En sådan fin mobil pryder verkligen sin plats! Och de fina fåglarna är ju jättestarkt? Go on!

    SvaraRadera
  2. Håller med Barbro Li fortsätt med fåglarna!! och skapandet i vardagen

    SvaraRadera