I den här bloggen samlas spretiga infall och kreativa idéer


måndag 27 augusti 2012

EFIT 24 augusti 2012

[EFIT = Ett Foto I Timmen: går ut på att man dokumenterar sin dag med ett foto i timmen]

00:00
Mitt i natten får jag e-post från språkgranskaren i USA. Det går inte att somna då. Jag går upp och läser igenom vad granskaren skrivit och justerar manuskriptet. Vid midnatt skapar jag ett konto hos den tidskrift jag tänkt skicka till men inser att klockan är för mycket, det får vänta till i morgon.
01:00
Klockan 01 på natten ligger jag och läser Donna Tartts 'Den hemliga historien'.
07:00
07:00 är det dags för dottern som går i tvåan att gå upp, jag väcker henne och somnar sedan om.
10:46
Jag vaknar framåt 11:00 och släpper ut hunden i den soldränkta trädgården medan jag gör frukost.
12:00
Mitt på dagen mjukstartar jag med att bli inspirerad inför nästa artikel som ska handla om klassrummets roll i undervisningen.

13:00
Jag läser på alla regler tidskriften har för sina manuskript, det är en hel del som ska fixas innan jag kan skicka in artikeln. Det ska finnas biographical statements från alla författarna så jag skickar e-post till mina medförfattare Christina och Karin och ber om detta.
14:48
Klockan 14:00 har jag ett möte på Blåsenhus om nästa artikel. När man kommer in i entrén svävar en läcker balkong i luften, det ser lite ut som en rymdfarkost. Där kan man sitta och plugga om man vill. Annars tycker jag egentligen inte om entrén på Blåsenhus - det ekar och jag upplever ytan som ganska kall och meningslös.
15:11
Mötet tar ungefär en timme, på vägen ut i solen strosar jag förbi en anslagstavla som vittnar om att hösten är på gång i Uppsala.
16:00
Dottern och jag promenerar hem från vår lokala livsmedelsbutik genom parken, klockan närmar sig 16 på eftermiddagen och det rör sig fullt av folk i området, som vanligt. I Flogstaparken är det nästan alltid liv och rörelse. Ibland spelas det cricket på den stora gräsplanen och man kan höra ropen hem till oss. På midsommarafton ordnades latinamerikanskt firande i parken. Det är ofta fest och ibland kan man se spåren nästa morgon - det kan vara grillförpackningar och andra sopor eller svartnade fält där någon tyckt det var bra att ha en brasa.
17:07
Alla förberedelser för att skicka in artikeln är klara, nu är det på gång, det är mycket att fylla i och lova. Bland annat ett cover letter till redaktören där jag introducerar och motiverar min artikel. Jag skulle också välja vilken redaktör jag helst vill ha - alltså behövde jag googla på alla redaktörerna och bedöma vem som kan passa bäst. Jag lovar att jag inte skickat mitt manus till någon annan tidskrift. Jag lovar, jag lovar, jag lovar att jag har förstått! Det ska vara i flera exemplar också, och tabellen för sig. Det gäller att ha tungan i rätt mun.
17:41
 
Klockan 17:41 är så äntligen allt färdigt - artikeln har skickats in och nu är det upp till andra att avgöra om den är tillräckligt bra för att få bli publicerad. Det har varit mycket arbete med det här och nu finns inget mer jag kan göra.

20:17
Ett par timmar senare kommer jag ihåg att jag ska ta foton! I lättnaden efter att artikeln är inskickad glömde jag bort det. Jag sitter och myser med jordnötter och läser om klassrumsforskning...
21:00
Vid niotiden tar jag kväll och spelar lite the Sims 3 - jag har en privatdetektiv som smyger runt utanför teatern och spanar. Det roliga med the Sims 3 är att bygga hus, tycker jag. Att pilla i detaljerna och ordna på olika sätt.
 
22:00
Det är dags för Åsa att gå och lägga sig. Hon vill att jag ska läsa lite ryska sagor men istället ligger vi och tittar på dagens bilder och pratar om vad vi har gjort. Det går fort för henne att somna.
23:00
Vid elvatiden tar vi kvällspromenaden med hunden, hans ögon blir som två strålkastare i mörkret. Det är inte många ute och går så här sent på kvällen.
00:00
Jag avslutar dagen med att fortsätta läsa Donna Tartts bok som närmar sig sitt slut.

tisdag 21 augusti 2012

Miniatyrbygge

Det finns mycket att göra till mitt hus i skala 1:12. Här är lite exempel på saker jag byggt till köket.

Spis, diskbänk och lådsektion
Ett kök utan diskbänk är ju lite knasigt tycker jag. Spisen byggde jag för några år sedan, men ugnsluckan ramlade in i ugnen hela tiden så nu satte jag en liten stopp på insidan. Till diskbänken tog jag ostlåda som jag skar till med vanlig mattkniv. Framsidan på diskbänken har en massa falska skåpluckor, de går alltså inte att öppna.
Falska skåpdörrar
Jag limmade helt enkelt bitar av kaffeskedar och spagetti på ostlådan.
Limmade delar
Jag har använt en tunn variant av spagetti som heter Capellini n. 1.

Delar till vattenblandare
Vattenblandaren är ihopsatt av fem olika delar: en uträtad metalldel som hade en bra krokform till kranen, en avknipsad hårnål blev handtag, en tom del av en elkabel användes för att stadga kranen under diskbänken och två små pärlor fick bli någon sorts dekoration.
Insidor
Själva diskhon är en rengjord förpackning som det kan ha varit marmelad eller något sådant i. Jag målade denna förpackning med modellfärg (som vi använt när vi byggt flygplansmodeller) på utsidan i en silveraktig nyans. Jag tog mått på bänkskivan och skar ut ett hål för diskhon, sedan målade jag hela skivan svart med modellfärg. När delarna torkat limmade jag fast hon i bänken och fixerade med gummisnoddar. Den mindre låddelen målades helt röd och fick fejkade lådfronter av avklippta kaffeskedar. Till knoppar tog jag en svart pärla som jag spikade fast med en nål rakt in i låddelen.

Feltänk
När jag skulle limma fast skivan på låddelen upptäckte jag att jag hade tagit en alldeles för liten del. Bara att göra om.
Planering
Det behövdes ett överskåp också. Den här gången gjorde jag en skiss, först tänkte jag mig överskåp med öppningsbara luckor men sen tänkte jag om och bestämde mig för enkla skåp. Däremot bestämde jag mig för att fasa ut delarna för hyllplan och avdelare, det har jag inte provat förut.
Överskåp på tork
Det gick riktigt bra att göra!
Limmad fläkt
En fläkt är nog bra att ha över spisen. Till denna använde jag tre delar: en äggförpackning i plast, en del av någon sorts skumgummihantag och en del av en medicinförpackning.
Målad fläkt
När limmet torkat målade jag fläkten med modellfärger.
Jag ville ha ett fristående skåp också där jag kan ställa matlådor och annat som de har i sitt kök. Jag utgick från en liten trälåda som det låg små påskägg i någon gång. Den hade från början 4x3 fack men jag kapade av så att jag fick 2x3 kvar. Jag ville ha skåpdörrar som det går att se in igenom och därför limmade jag nät på snedden. Jag ville ha lite hyllor ovanpå och dessa fasade jag ur. Jag fasade ur i toppen på bänkskivan också, där hylldelen ska stå.
Trångt
Det går åt en hel del lim när man bygger, och det är bra med sådant som kan hålla ihop delarna när de torkar. Jag använder gummisnoddar, klädnypor och andra nypor till detta.
Färgen torkar
Jag målade skåpet med hobbyfärger i vitt, turkost och limegrönt. Knoppar och ben är träpärlor i olika storlekar som jag spikat fast och målat.

fredag 17 augusti 2012

Att göra kroppar av t-shirt

Sedan 1980-talet har jag tre porslinsdockor som nog antagligen är i skala 1:12. De har huvud, armar och underben av porslin - det har varit upp till mig att ordna kroppar åt dem. Dessa har varit helt utan styrsel, dessutom har en av damerna tappat en arm. Nu var det dags att ordna nya kroppar! På flera ställen, bland annat i Eva Malmstens fantastiskt inspirerande miniatyrböcker, har jag läst att man kan göra dockkroppar av piprensare och remsor av t-shirt. Jag har däremot inte hittat någon beskrivning. Så här gjorde jag:

På ett papper ritade jag upp en skiss av en människokropp. En vuxen kropp kan delas in i åtta lika stora delar där huvudet utgör en del. Med denna modell är det lätt att räkna ut vad som är proportionerligt. Jag tog mått på huvudet och uppskattade hur stort det skulle vara utan håret. Sedan ritade jag upp resten av kroppen och kunde se ungefär hur långa ben och armar skulle vara.
Kropp i åtta delar
Först gjorde jag en ny arm av Super Sculpey. Super Sculpey är ett fantastiskt material, jag köpte min ask för flera år sedan och trots att den står öppen jämt och att en del barn har lekt med den, så är leran mjuk och formbar. Jag använde dockans befintliga arm som förlaga och gjorde en ny, visserligen i en helt annan färg men det struntar jag i, nu fick hon en protes. Jag gjorde hål i den nya armen innan jag lade den i ugnen, i de delar hon hade tidigare fanns hål redan.
Delarna av en liten porslinsdam
När den nya armen var klar stoppade jag piprensare i hålen. Runt piprensaren och dockkroppsdelen lindade jag en remsa av vit t-shirt. Remsan var ungefär 2 centimeter bred. När jag tyckte att benet var tillräckligt brett fäste jag remsan med några stygn.
Benet lindat och t-shirtremsan sys fast
Till armarna fogade jag ihop piprensarna innan jag virade t-shirt runt, jag använde kroppsskissen för att avgöra hur långt det skulle vara mellan armarna.
Armarna lindas
Runt armarna virade jag piprensarna från benen.
Hängselben
Därefter sammanfogade allt med t-shirtremsor. Nu såg kroppen ut som en halshuggen mumie.
Huvudlöst!

När jag skulle sätta fast huvudet såg det mer än lovligt konstigt ut. Huvudet hamnade liksom ovanpå axlarna. Så ville jag inte ha det, så jag virade upp delarna igen och gjorde om så att jag fäste huvudet runt armarna. Nu såg det bättre ut.
Ihålig bröstkorg
Sen lindade jag runt midja och axlar på en gång och nu blev jag nöjd. Nu kunde dockan sitta utan stöd!
Nya kroppen!
När jag började med den andra dockan stoppade jag piprensare i delarna, men istället för att linda del för del sammanfogade jag piprensarna till ett sorts skelett.
Mager kille...
 Jag lindade remsor runt kroppen och fäste huvudet ovanpå alltihop. Den här gången brydde jag mig inte om att linda remsor ovanpå axlarna.
Mumiedocka
På den tredje dockan fanns hål enbart i några av delarna, i dessa stoppade jag piprensare. På de andra delarna kletade jag lim och sedan virade jag piprensare runt. Det blev lite klumpigt men det fungerar. Sen fick hon också en t-shirtremsekropp. Jag var tvungen att linda runt axlarna på den här dockan eftersom det inte fanns några hål att fästa i.
Tre nya kroppar
Av lite tygbitar fick de nya kläder också.
1:12-dockor med nya kroppar och kläder

lördag 11 augusti 2012

Syateljé tar form

Ostlådebord
Av bara farten har jag gjort lite mer grejer i skala 1:12. Först ett bord av ostlåda med två lådor som går att dra ut. Bordet är målat med allmogefärg och nagellack. Nagellack är riktigt bra att måla miniatyrer med tycker jag, det blir en läcker yta och det finns många roliga färger att välja mellan. Syateljén går allra mest i blått så färgvalet var inte svårt.

Bordet på plats
När bordet flyttade in märktes snabbt att annat saknades. till exempel har jag fått göra en papperskorg genom att limma en sorts plastnät kring ett litet plastlock. Ovanför bordet behövs en hylla eftersom knapplådorna jag gjorde häromdagen inte får plats någonstans.

Närbild av bordet
På bordet står en liten symaskin som man kan veva på så att nålen går upp och ner, den kommer från Vanja Brunzell. I knapplådan ligger förutom knappar även ett måttband som jag gjorde av vanligt papper som jag målade på och sedan tejpade på båda sidor. Av någon muttergrej som låg på golvet gjorde jag en pennburk, den målade jag rosa med nagellack och stoppade i lite olika saker som kan se ut som pennor eller stickor eller något. Framför denna rosa skapelse står en till nåldyna. Den här gorde jag genom att klippa av en filtad boll och limma fast den på en guldig knapp. I denna stoppade jag ståltrådsbitar och en riktig knappnål som jag kortade av. I lådorna ligger lite mönster och annat som kan behövas i en syateljé.
Anslagstavla
I den här syateljén behövdes också en anslagstavla. Jag tog en bit kartong som jag limmade en bit brun hobbyfilt på. Som ram limmade jag fast pasta. På anslagstavlan har jag satt upp lite olika saker som jag bl.a. hittade i en tidning. Nålarna är avklippta ståltrådsbitar.

På bilden ovan syns väggen i syateljén bra. Den är målad för flera år sedan med filmjölksfärg. Jag har tagit färgpulver (som kanske egentligen ska blandas till äggoljetempera) och blandat med filmjölk som jag sedan målat på väggen. När det torkat en aning har jag duttat med papper och fått en marmorerad effekt.

Tyghörna
För ett eller två år sedan byggde jag en hylla som passar in under trappan i syateljén. Här har tygförrådet varit ett tag, men vad är en syateljé som bara har ett tiotal tyger? Nu har jag fyllt på förrådet och tycker att det börjar se skapligt ut.


Karins möbler
Det är inte bara syateljén som har fått sig en uppryckning. Till vardagsrummet har jag byggt Karin Larssons gungfåtölj och kaffebord som kommer som byggsats från Kotte toys. Dessa möbler är visserligen i skala 1:10 men jag är inte så knusslig. Först målade jag dem med filmjölksfärg men det blev inte bra, så de fick ett lager hobbyfärg i rött ovanpå. Fåtöljens sittkuddar är klädda med vitt läder från en gammal handske. Kudden broderade jag för flera år sedan.

Det ser ut som om de ska fira något? Mitt på bordet står en vas som jag gjorde för något år sedan men var missnöjd med. Men med lite nagellack i en läckert turkos nyans blev den inte så dum. Tårtan och bakelserna har jag gjort av Cernitlera.

torsdag 9 augusti 2012

Skala 1:12

Delar
Det här är delar som jag kapat till med mattkniv av en ostlåda. Jag har sedan några år ett hus i skala 1:12 som långsamt blir inrett. Huset köptes från England och heter 'Elm Cottage'. I ett rum ska det vara en sorts syateljé. Delarna på bilden ovan ska vara till en låda med fack där det ska ligga knappar.
Knappar
På förmiddagen gjorde Åsa och jag en massa miniknappar i Cernitlera. Det var ack så pilligt men också roligt.
Ihoplimmade
Eftersom det var 16 olika sorters knappar vi gjorde behövde jag minst lika många fack. Först kapade jag delarna i ostlådor. Dels är det sådana där  runda trälådor som man kan köpa på sin vanliga mataffär och dels sådana större som jag fått från osthandlaren i saluhallen. Det är ett jättefiffigt material som man lätt kan arbeta i. Tidigare har jag använt lådor som mandariner går att köpa i på vintern, men de måste man såga och jag sågar verkligen inte rakt!
Målade och fyllda

Jag hittade en hög miniatyrvykort och gjorde en låda till dem med på en gång. När allt limmats och sandpapprats målade jag med hobbyfärger. De kvadratiska facken mäter 1x1 cm.

Tillbehör
I går ordnade jag trådrullar, nåldyna och mönster till ateljén. Trådrullarna gjorde jag genom att sno vanlig sytråd runt plastpärlor som Åsa annars lägger pärlplattor med. Mönsterpåsarna är av vanligt kopieringspapper som jag ritade på och sedan gjorde en ask till. Nåldynan är en massa avklippta ståltrådsbitar som jag stoppade ner i hobbyfilt i ett gammalt lock.

Ställning
Jag tog ett par stora knappar som jag stoppade ner bambugrillpinnar i. Med ståltråd snodde jag fast en tvärgående pinne mellan dessa. Sedan böjde jag till lite galgar av ståltråd och tråcklade ihop lite kläder som jag hängde upp. Bredvid skymtar tygrullar som jag gjorde häromdagen.

Nu ska syateljén få ett nytt bord också. Delarna är tillkapade men jag tog paus för att se Bolt springa fort.