I den här bloggen samlas spretiga infall och kreativa idéer


tisdag 21 augusti 2012

Miniatyrbygge

Det finns mycket att göra till mitt hus i skala 1:12. Här är lite exempel på saker jag byggt till köket.

Spis, diskbänk och lådsektion
Ett kök utan diskbänk är ju lite knasigt tycker jag. Spisen byggde jag för några år sedan, men ugnsluckan ramlade in i ugnen hela tiden så nu satte jag en liten stopp på insidan. Till diskbänken tog jag ostlåda som jag skar till med vanlig mattkniv. Framsidan på diskbänken har en massa falska skåpluckor, de går alltså inte att öppna.
Falska skåpdörrar
Jag limmade helt enkelt bitar av kaffeskedar och spagetti på ostlådan.
Limmade delar
Jag har använt en tunn variant av spagetti som heter Capellini n. 1.

Delar till vattenblandare
Vattenblandaren är ihopsatt av fem olika delar: en uträtad metalldel som hade en bra krokform till kranen, en avknipsad hårnål blev handtag, en tom del av en elkabel användes för att stadga kranen under diskbänken och två små pärlor fick bli någon sorts dekoration.
Insidor
Själva diskhon är en rengjord förpackning som det kan ha varit marmelad eller något sådant i. Jag målade denna förpackning med modellfärg (som vi använt när vi byggt flygplansmodeller) på utsidan i en silveraktig nyans. Jag tog mått på bänkskivan och skar ut ett hål för diskhon, sedan målade jag hela skivan svart med modellfärg. När delarna torkat limmade jag fast hon i bänken och fixerade med gummisnoddar. Den mindre låddelen målades helt röd och fick fejkade lådfronter av avklippta kaffeskedar. Till knoppar tog jag en svart pärla som jag spikade fast med en nål rakt in i låddelen.

Feltänk
När jag skulle limma fast skivan på låddelen upptäckte jag att jag hade tagit en alldeles för liten del. Bara att göra om.
Planering
Det behövdes ett överskåp också. Den här gången gjorde jag en skiss, först tänkte jag mig överskåp med öppningsbara luckor men sen tänkte jag om och bestämde mig för enkla skåp. Däremot bestämde jag mig för att fasa ut delarna för hyllplan och avdelare, det har jag inte provat förut.
Överskåp på tork
Det gick riktigt bra att göra!
Limmad fläkt
En fläkt är nog bra att ha över spisen. Till denna använde jag tre delar: en äggförpackning i plast, en del av någon sorts skumgummihantag och en del av en medicinförpackning.
Målad fläkt
När limmet torkat målade jag fläkten med modellfärger.
Jag ville ha ett fristående skåp också där jag kan ställa matlådor och annat som de har i sitt kök. Jag utgick från en liten trälåda som det låg små påskägg i någon gång. Den hade från början 4x3 fack men jag kapade av så att jag fick 2x3 kvar. Jag ville ha skåpdörrar som det går att se in igenom och därför limmade jag nät på snedden. Jag ville ha lite hyllor ovanpå och dessa fasade jag ur. Jag fasade ur i toppen på bänkskivan också, där hylldelen ska stå.
Trångt
Det går åt en hel del lim när man bygger, och det är bra med sådant som kan hålla ihop delarna när de torkar. Jag använder gummisnoddar, klädnypor och andra nypor till detta.
Färgen torkar
Jag målade skåpet med hobbyfärger i vitt, turkost och limegrönt. Knoppar och ben är träpärlor i olika storlekar som jag spikat fast och målat.

2 kommentarer:

  1. Vilket kreativt skapande du ägnar dig åt! Och så fint det blir! Det mesta kan tydligen komma till användning:-))

    SvaraRadera
  2. Hej

    vilken påhittig designer och modellbyggare du är- det är alldeles underbart att följa ditt husbygge med inredning.

    SvaraRadera