I den här bloggen samlas spretiga infall och kreativa idéer


lördag 11 augusti 2012

Syateljé tar form

Ostlådebord
Av bara farten har jag gjort lite mer grejer i skala 1:12. Först ett bord av ostlåda med två lådor som går att dra ut. Bordet är målat med allmogefärg och nagellack. Nagellack är riktigt bra att måla miniatyrer med tycker jag, det blir en läcker yta och det finns många roliga färger att välja mellan. Syateljén går allra mest i blått så färgvalet var inte svårt.

Bordet på plats
När bordet flyttade in märktes snabbt att annat saknades. till exempel har jag fått göra en papperskorg genom att limma en sorts plastnät kring ett litet plastlock. Ovanför bordet behövs en hylla eftersom knapplådorna jag gjorde häromdagen inte får plats någonstans.

Närbild av bordet
På bordet står en liten symaskin som man kan veva på så att nålen går upp och ner, den kommer från Vanja Brunzell. I knapplådan ligger förutom knappar även ett måttband som jag gjorde av vanligt papper som jag målade på och sedan tejpade på båda sidor. Av någon muttergrej som låg på golvet gjorde jag en pennburk, den målade jag rosa med nagellack och stoppade i lite olika saker som kan se ut som pennor eller stickor eller något. Framför denna rosa skapelse står en till nåldyna. Den här gorde jag genom att klippa av en filtad boll och limma fast den på en guldig knapp. I denna stoppade jag ståltrådsbitar och en riktig knappnål som jag kortade av. I lådorna ligger lite mönster och annat som kan behövas i en syateljé.
Anslagstavla
I den här syateljén behövdes också en anslagstavla. Jag tog en bit kartong som jag limmade en bit brun hobbyfilt på. Som ram limmade jag fast pasta. På anslagstavlan har jag satt upp lite olika saker som jag bl.a. hittade i en tidning. Nålarna är avklippta ståltrådsbitar.

På bilden ovan syns väggen i syateljén bra. Den är målad för flera år sedan med filmjölksfärg. Jag har tagit färgpulver (som kanske egentligen ska blandas till äggoljetempera) och blandat med filmjölk som jag sedan målat på väggen. När det torkat en aning har jag duttat med papper och fått en marmorerad effekt.

Tyghörna
För ett eller två år sedan byggde jag en hylla som passar in under trappan i syateljén. Här har tygförrådet varit ett tag, men vad är en syateljé som bara har ett tiotal tyger? Nu har jag fyllt på förrådet och tycker att det börjar se skapligt ut.


Karins möbler
Det är inte bara syateljén som har fått sig en uppryckning. Till vardagsrummet har jag byggt Karin Larssons gungfåtölj och kaffebord som kommer som byggsats från Kotte toys. Dessa möbler är visserligen i skala 1:10 men jag är inte så knusslig. Först målade jag dem med filmjölksfärg men det blev inte bra, så de fick ett lager hobbyfärg i rött ovanpå. Fåtöljens sittkuddar är klädda med vitt läder från en gammal handske. Kudden broderade jag för flera år sedan.

Det ser ut som om de ska fira något? Mitt på bordet står en vas som jag gjorde för något år sedan men var missnöjd med. Men med lite nagellack i en läckert turkos nyans blev den inte så dum. Tårtan och bakelserna har jag gjort av Cernitlera.

2 kommentarer:

  1. Så imponerad jag blir av bordet- två lådor! Så fiffigt du har löst många saker

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Annicka! Lite imponerad är jag också, trodde inte att det där med lådorna skulle fungera faktiskt.

      Radera