I den här bloggen samlas spretiga infall och kreativa idéer


fredag 17 augusti 2012

Att göra kroppar av t-shirt

Sedan 1980-talet har jag tre porslinsdockor som nog antagligen är i skala 1:12. De har huvud, armar och underben av porslin - det har varit upp till mig att ordna kroppar åt dem. Dessa har varit helt utan styrsel, dessutom har en av damerna tappat en arm. Nu var det dags att ordna nya kroppar! På flera ställen, bland annat i Eva Malmstens fantastiskt inspirerande miniatyrböcker, har jag läst att man kan göra dockkroppar av piprensare och remsor av t-shirt. Jag har däremot inte hittat någon beskrivning. Så här gjorde jag:

På ett papper ritade jag upp en skiss av en människokropp. En vuxen kropp kan delas in i åtta lika stora delar där huvudet utgör en del. Med denna modell är det lätt att räkna ut vad som är proportionerligt. Jag tog mått på huvudet och uppskattade hur stort det skulle vara utan håret. Sedan ritade jag upp resten av kroppen och kunde se ungefär hur långa ben och armar skulle vara.
Kropp i åtta delar
Först gjorde jag en ny arm av Super Sculpey. Super Sculpey är ett fantastiskt material, jag köpte min ask för flera år sedan och trots att den står öppen jämt och att en del barn har lekt med den, så är leran mjuk och formbar. Jag använde dockans befintliga arm som förlaga och gjorde en ny, visserligen i en helt annan färg men det struntar jag i, nu fick hon en protes. Jag gjorde hål i den nya armen innan jag lade den i ugnen, i de delar hon hade tidigare fanns hål redan.
Delarna av en liten porslinsdam
När den nya armen var klar stoppade jag piprensare i hålen. Runt piprensaren och dockkroppsdelen lindade jag en remsa av vit t-shirt. Remsan var ungefär 2 centimeter bred. När jag tyckte att benet var tillräckligt brett fäste jag remsan med några stygn.
Benet lindat och t-shirtremsan sys fast
Till armarna fogade jag ihop piprensarna innan jag virade t-shirt runt, jag använde kroppsskissen för att avgöra hur långt det skulle vara mellan armarna.
Armarna lindas
Runt armarna virade jag piprensarna från benen.
Hängselben
Därefter sammanfogade allt med t-shirtremsor. Nu såg kroppen ut som en halshuggen mumie.
Huvudlöst!

När jag skulle sätta fast huvudet såg det mer än lovligt konstigt ut. Huvudet hamnade liksom ovanpå axlarna. Så ville jag inte ha det, så jag virade upp delarna igen och gjorde om så att jag fäste huvudet runt armarna. Nu såg det bättre ut.
Ihålig bröstkorg
Sen lindade jag runt midja och axlar på en gång och nu blev jag nöjd. Nu kunde dockan sitta utan stöd!
Nya kroppen!
När jag började med den andra dockan stoppade jag piprensare i delarna, men istället för att linda del för del sammanfogade jag piprensarna till ett sorts skelett.
Mager kille...
 Jag lindade remsor runt kroppen och fäste huvudet ovanpå alltihop. Den här gången brydde jag mig inte om att linda remsor ovanpå axlarna.
Mumiedocka
På den tredje dockan fanns hål enbart i några av delarna, i dessa stoppade jag piprensare. På de andra delarna kletade jag lim och sedan virade jag piprensare runt. Det blev lite klumpigt men det fungerar. Sen fick hon också en t-shirtremsekropp. Jag var tvungen att linda runt axlarna på den här dockan eftersom det inte fanns några hål att fästa i.
Tre nya kroppar
Av lite tygbitar fick de nya kläder också.
1:12-dockor med nya kroppar och kläder

5 kommentarer:

 1. Så pysslig du är - de ser jättefina ut! Behöver man längre delar än piprensare, så finns det något som kallas kroppstråd på Panduro. Det är som ståltråd omsluten av något "gummi"aktigt. Skaffade det för ett tag sen, till en grej jag håller på med....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kroppstråd - det var något nytt! Tack för tipset!

   Radera
 2. Vilket stiligt herrskap! Det var finurligt gjort! Bor de i ett fint hus också? Du kanske har ett dockskåp. Det är faschinerande med de små miniatyrprylarna som finns. Man kan bygga upp fina miljöer. Ett tag gjorde jag stolar från Kotte. Mycket roligt och lärorokt. Jag har fortfarande stolar att tillverka om andan skulle falla på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ett dockskåp som jag byggt av en byggsats. Långsamt, långsamt blir det inrett. Några stolar och lite annat kommer från Kotte. Just nu bygger jag mest möbler av ostlådor.

   Radera
 3. Ja familjen får ju ett härligt hus med tiden, skönt att veta att de faktiskt har tak över "huvet" och att ditt hus blir befolkat!

  SvaraRadera