I den här bloggen samlas spretiga infall och kreativa idéer


söndag 10 juni 2012

Pyssel i trädgården

Idag har vi tillbringat dagen ute i trädgården och gjort en del välbehövligt arbete.

När vi flyttade in i vårt hus (ett typiskt 70-tals kedjehus) var trädgården inramad av en flera meter hög hagtornshäck och full av berberis och andra taggbuskar. År för år, steg för steg har vi erövrat detta område och gjort det till vårat.

Akleja
Det här är en akleja som växte vid vändplatsen på vår gata. Vi tog helt fräckt och flyttade på den till vår trädgård eftersom jag tycker att den var så fin.

Alliumvariant
Här är en annan favorit - en sorts allium som har hängande klockor.

Två sorters allium
Vi har "boll"-allium och "klock"-allium som samsas så fint. Bakom dem skymtar en vindruvsplanta som för första gången i år ser ut att få massor med frukt! För ett par år sedan verkade den död så vi planterade en ny bredvid...

Alpakleja
Nu har jag tre sorters akleja, här är den enda blåa - en alpakleja. Den har ganska stora blommor och jag tycker att den är så vacker.

Awakening
Två nya rosor har grävts ner idag. Här är den ena - Awakening - en klätterros som ska klättra på väggen mellan sovrumsfönstren. Den ska få stora, svagt doftande, rosa-vita blommor.

Påskägg...
I påskas pyntade dottern och jag plommonträdet med målade ägg. Jag har inte hjärta att slänga dem utan har hängt dem som dekoration på spaljén, ett tag till kan de få vara med.

Hansaros
Här är den andra rosen, innan den har grävts ner. Det är en Hansaros som ska tåla att stå på en väldigt skuggig plats. Tidigare har en Grand Hotel-ros stått på samma plats, men den flyttade vi på.
Kaprifol
För några veckor sedan trimmade vi ner häcken och nu har bland annat en kaprifol fått en chans att visa sig. Den grävde vi upp och flyttade på också - nu får den dela spaljé med ett vildvin som vi har längs garageväggen.

Spaljé med kaprifol och vildvin
Finfint ser det ut att bli med kaprifol och vildvin tillsammans. Väggen är mot norr och har skugga nästan hela dagen.
Kiwi med knopp?

Förra året grävde jag ner en kiwiplanta på vinst och förlust. Den växte mycket och virade sig så fint runt sitt klätterstöd. Nu tycker jag mig spana in små knoppar!
Myskmadra och lavendel
Vi har en cykelparkering under en rönn och den ramas bland annat in av lavendel och mysmadra.
Röd spaljé
Det här är en bild på min favoritspaljé, den är röd och skapar ett hörn som man så mysigt gärna sitter vid. På spaljén klättrar blåregn (som ännu inte har blommat) och kaprifol. Runt om finns persilja, salvia, citronmeliss, timjan, oregano, isop, kantnepeta, vridblomster, vitpytta, malört, riddarsporre, akleja, stormhatt, phlox och kanske något annat som jag har glömt.
Blommande teyberry
Vi har slingrande björnsbärshallon som får så goda bär. Den samsas längs en garagevägg med kiwi, svarta vinbär, allåkerbär och krusbär. Och lite mynta och gräslök också.
Tomat!
På mors dag var jag på växtmarknad vid hembygdsgården Kvarngården i Knivsta där jag köpte lite olika tomatplantor. Idag har jag sett att den första tomaten är på gång!

2 kommentarer:

  1. Härligt med trädgårdsarbete! det är fina blommor och växter du har! Aklejor är väldig vackra och så fantastiskt sinnrikt konstruerade! De får fina frön som man kan samla in och så på ställen man vill ha dem. Mycket trogna!
    Och vindruvor!!!

    SvaraRadera
  2. Vilken härlig trädgård du ser ut att ha med många fina växter! Mina aklejor sprider själva sina frön, och dyker upp på alla möjliga ställen i trädgården, roligt med alla olika varianter. Att den röda spaljén är en favorit förstår jag, den "föll" jag också för!:-)) kram Katarina

    SvaraRadera