I den här bloggen samlas spretiga infall och kreativa idéer


torsdag 7 juni 2012

Vanja Brunzell

Idag har jag ägnat tid åt att påbörja en artikel om Vanja Brunzell på Wikipedia. Häromdagen när jag skrev om min blåvirkning tänkte jag länka till någon artikel om Vanja och blev helt förskräckt när jag insåg att det inte fanns någon!

2007: Vanja med sin skapelse Liljekullar
Idag har jag grävt fram foton jag tog på en modevisning Vanja hade 2007 och läst i boken "Kläder som konst och berättelse" av Margareta Krantz. Jag tänker att Vanja måste ha levt ett fantastiskt skapande liv där hon hade en tydlig riktning ändå med sin inspiration i svensk och Nordisk historia.

Jag inspireras av Vanjas kläder. Det är nog lekfullheten och broderierna som tilltalar mig. Jag har själv inget broderi av Vanja men det visade sig att min mamma har två. Ett på blått siden och ett på en, vad jag tycker typisk, Vanjahatt.
Broderi på blått siden
Hatt med broderi
Vanja använde snören, pärlor och applikationer i sina broderier. Jag önskar att det fanns mer bra bilder av dem på nätet!

3 kommentarer:

 1. Jag vill veta mer om Vanja B. Jag känner igen namnet men vet eg inget. Bilderna du visar tycker jag mycket om. De påminner mig om min barndom. Finns hon fortfarnde i livet?Ska läsa det du skriver fö Wikipedia. Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, Vanja gick bort 2010. Hon gjorde fantastiska skapeleser och det är väl särskilt broderierna som lockar mig.

   Radera
 2. Så bra att du tog tag i nåt som behöver visas. Jag liksom Barbro vet inte nåt om Vanja. Intressant med nya bekantskaper. Lycka till

  SvaraRadera